Gulvets kval

Hjernen har gått i vranglås! Topplokket mitt har en feilinnstilling som gjør at jeg ofte forelsker meg i noe  upraktisk og urealistisk og så blir helt fiksert på dette og alt annet virker uutholdelig.

Dagens vranglås er ideen om malte tregulv og panel på soverommet oppe. Alt taler for å bare tapetsere og male de helt greie sponplatene som er på veggene i dag og å legge parkett. Men akk! Gamle tregulv og gammelt panel har jo en helt annen sjel en masseprodusert maxbomaterialer. Og dette valget får konsekvenser for hele 2 etasje siden vi bør ha samme gulvbelegg i hele etasjen.

Tregulvet vet vi nå hvordan ser ut, nemlig slik:

DSC02073 DSC02074

Jeg ser hovedsakelig 3 problem:

1: Det må slipes før det kan males. Et lokalt firma ga meg en ca-pris på 100,- kvm pluss moms. Slett ikke avskrekkende. Sikkert noen skjulte tilleggskostnader, men gulvet er ubehandlet og fritt for avrettingsmasse. Vi har jo slipt masse gulv før, men det er en drittjobb som må utføres av mannfolk, og herren i huset er jo ikke så positivt innstilt i utgangspunktet.

2: Sprekker mellom plankene. Tror dette fikses med halvelastisk fugemasse.

3: Et aldri så lite kjempehull tvers over halve gulvet! What to do? Det må jo lappes, og lappes så det holder seg stablit så ikke malingen sprekker opp. Men ikke umulig at vi kan få en snekker til å fikse, og noen til å slipe pluss litt maling, og fortsatt komme billigere ut av det enn å kjøpe parkett. Parketten må nemlig ligge på rett underlag, så vi snakker litervis med avrettingsmasse før det er preppet for parkett.

Min stemme er avlagt: Lysegråttgulv, hvitt listverk og tak, perlestaff i en dus og behagelig farge.

9 Responses

Write a Comment»
 1. Dette løser vi slik:

  1. Vi fjerner resten av røret i gulvet

  2. Vi legger inn en foringsbit som sages til og høvles ned slik at det bygger i rett høyde, samt legger understøtte under gulvplanken ved hullet ved å dytte under noen trebiter dynket i trelim og så sette noen skruer gjennom gulvbordet og understøtten

  3. Vi fuger med elastisk fugemesse mellom sprekkene slik at ikke tonnevis med avretningsmasse forsvinner ned i tomrommet mellom bjelkelagene under gulvplanken

  4. Vi heller ut mengder med avretningsmasse og retter av gulvet

  5. Vi kjøper inn noen Maxbomatrialer fra en billig konkurrent (underlagsmatte og trestavs eikeparkett) som vi legger ned så fort avretningsmassen er størknet

  6 Vi sparkler fordypninger i de allerede eksisterende sponplatene på veggene og gir bæng i panelet som ligger under (da alle bad, kjøkken, vaskerom og gjennomgangsrom vil ha panel – vil huset få et balansert sjelfult preg uten å være et folkemuseum) – i tilegg vil vi spare oss for mange titalls timer med arbeid. Det er dessuten sikkert mengder med overraskelser som ligger under disse platene – og da mener jeg ikke gode overraskelser

  7. Vi tapetserer med en glatt strie som vi maler med rulle

  8. Vi setter opp nye lister som er kopier av de gamle – hyllevare i de større byggevarehusene

  9. Vi kvistlakker og maler tak og lister

  10. Elektriker kommer og legger opp kontakter – rommet er så innflytningsklart

  En noe tørr tilnærming til spørsmålet…

 2. Maria

  Elskling! Som vanlig er vi helt enig i ca 30%, dvs til og med punkt 3. Deretter skilles våre veier ad, men husk at du har flere prosjekter planlagt med ekstraordinært lav WAF (Wife Acceptancy Factor) så du bør nok sanke litt poeng for framtiden.

 3. Maria

  Som ved enhver god krangel viser det seg ved nærmere ettersyn at det kun er pkt 4 og 5 vi er 100% uenige om. Jeg kan under sterk tvil gå med på pkt 6-10 i bytte mot at du gir deg på pkt 4 og 5.

  Dette var en veldig effektiv og behagelig måte å krangle på!

 4. frid

  Jeg,må si meg enig med Maria.Stilen på huset osv.mer arbeid kansje ,men jeg tror ikke dere vil angre.Nå står det igjen å se om jeg får MIN elskede,med på å bevare /lete frem perlestaffpanelet i vårt oppussingsprosjekt,fra 1942.

 5. Vibeke

  En stemme for bevaring/restaurering av gamle tregulv. Helt klart.

 6. Hvis dere måler gulvplanken deres, så har vi tonnevis med plank som ser mistenkelig likt ut. Den er i dimensjonen 30×115 mm. (Tykkelsen er jeg sikker på, litt usikker på bredden…) Hvis dere lager underlagstøtte til denne kan dere få så mye dere orker som dere kan kappe til og putte nedi hullet. Tror det kan gå an å få til hvis man tar seg god tid!

 7. Takker og bukker for meget generøst tilbud! Desverre viste det seg å være nødvendig å legge helt nytt gulv oppå det gamle, pga motorsagmassakren.

 8. Hei. Jeg syntes ikke at 100 kr kvm for å få gulvet slipt var det verste. Selv måtte jeg og samboer ut med 175 kr per kvm, men vi bor i Oslo. Mulig prisene er noe annerledes her? Hvor i landet bor dere? (lurer vel egentlig bare på om jeg har blitt grundig lurt… err… )

 9. Maria

  Vi fikk slipt gulv nå nettopp til 125,- /kvm med alle papirer i orden. Tror firmaet holdt på på Hønefoss. Vi bor i Bærum. Prøver nesten alltid å velge håndverkere utenfor Oslo…

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)