Shabby chic – nei takk

En gang for ca hundre år siden var jeg i et asiatisk land Husker ikke hvilket i farten, for jeg har blitt så gammel og glemsk. Der fant jeg noen fine ting som så eldgamle og veldig zen ut. “How old?” spør jeg, og får til svar: “We make them very old for you, yes yes”. For der sto de og lagde nye ting og så gnugget de på dem så de skulle se gamle og kloke ut så de dumme turistene ville ha kjøpe dem.

Nå er plutselig hele interiørverdnen oversvømmet av “We make them look very old”-ting: Alt som heter shabby chic kan man ta dobbel pris for. Det finnes en trillion interiørblogger der alt er hvitt-hvitt og litt påtatt slitt i kantene. Jeg har absolutt sans for ting med sjel og sjarm der man ser generasjoners naturlige slitasje. Blant annet elsker jeg alle dørtersklene våre der man ser avrundingen midt på fordi tusenvis av små og store føtter har passert siden huset ble bygget. Men jeg ville aldri finne på å male de flotte fløydørene våre, for så å ta sandpapir og lage falske slitasjepartier ved håndtakene.

Se bare her om hvordan “Piss og saltstyre gjør lampa moderne” Nå har jeg bare en av ingrediensene i hus, men jeg tror ikke jeg vil gå til innkjøp av saltsyre uansett. Vi har plenty av ekte slitasje her i huset, og det ligner fint lite på shabby chic – det ser faktisk bare ut som forfall og manglende vedlikehold.

I det hele forundres jeg over de tusenvis av lekre interiørblogger som kvinnfolk forfatter hver eneste dag. Der skriver de litt om hverdagslivet sitt, ispedd store mengder glossy bilder av pene dingser fra diverse nettbutikker og kataloger, helt uten sammenheng. “I dag var vi i dyreparken…” [Bilde av pene hvite puter] “Så kom farmor på besøk” [Bilde av noen hvitprikkete tekopper hun har lyst på] “Så så jeg på tv og gråt over jordskjelvofrene på Haiti” [Bilde av en hvit chaiselong]. Underlig, om jeg selv må si det. Heldigvis finnes det noen festlige anti-blogger der ute, for eksempel Sjuskelines blogg der alt er ulekkert, asymmetrisk og på halv tolv, men med stor entusiasme og kjærlighet.

Men kanskje er jeg bare sjalu? Til tross for all verdens gode intensjoner blir alt hvitt og lækkert her i huset fort fargelagt av sølehund som har badet i Lake Gjølle, skitne støvler i str. 46 og barn som slikker på nypussede vinduer med softis-og-snørr-tryne.

5 Responses

Write a Comment»
 1. Jeg tenker jeg går for shabby-shabby stilen. Stilen der alt shabby bare rett og slett er shabby – og aldri vil bli et spor av chic- det er vel den stilen også du forefekter – skjønner jeg deg rett.
  Skjønner ikke hvordan alle som blogger rekker å vedlikeholde de hvite, rene og pene hjemmene sine.
  Hjemme hos meg er det hverken, hvitt eller rent og pent. Det er kanskje rent i 2 min før det blir møkkete igjen. All ære til husmorgudene – men lille meg har ikke fått et snev av det genet.

 2. Maria

  For øyeblikket kvalifiserer vi nok mest for “shabby skitt” ettersom hele tunet og oppkjørselen er blitt et eneste stort gjørmebad. Stor hund med mye pels gir en slags spray-on effekt på alt opp til 1 meter over gulvet. Sist sted måtte “Eggeskall” vike for “Caffe Latte” på veggene. Da gikk alt så meget bedre.

 3. Hei, livstegn fra meg igjen. Sønnens leilighet ble heldigvis ikke eggehvit, men ganske mørk grå. Vellykket.
  Her er det heller ikke danderte tablåer. Bruker tiden på viktigere ting, som å skrive gårdshistorie. Tiltross for at jeg nok at det husmorgenet og teknikkene inne, så tar det jo litt tid å holde klær og hus sånn greit i orden også. Takk for tipset om Sjuskelines blogg. Har du sett denne? http://innerstiveien.blogspot.com/
  Vel verdt et besøk!

 4. hælle måne

  Festlig. Der tok du ineriørbloggerne på kornet etter min mening. Blir jo nesten litt som å se på enkelte av Hollywood-fruene.

 5. [...] utpeker meg selv til trendguru med umiddelbar virkning! Den 31 mars i år skrev jeg et meget velformulert innlegg mot shabby chic, i allefall den nusselige varianten med møbler med falsk slitasje og stilleben med [...]

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)