Oppskrift på flis

Superflisa er selvsagt i tillegg til å være supertung, superdyr, supertykk også supervanskelig å legge. Nå er etter sigende kjøkkenet ferdigfliset, og det blir selvsagt superfint:

For de som måtte gruble på samme flis, så gjengir jeg litt fakta – det har nemlig inngått endel research i flisespikkeriet. Dette er fullstendig uinteressant for alle andre enn de som har lyst på slike fliser, men jeg skriver det ned, for jeg skulle gjerne visst dette på forhånd.

Flis og pris:

Flisen er laget av betong og produsert i Marokko. Mønsteret er brent ca 5mm ned i flisen, så de tåler tråkk og slitasje godt. De er normalt 17mm tykke, men produseres også i noen mønstre i 12 mm. De er kjøpt hos Marrakech Design i Gøteborg og er relativt dyre, men ikke Fired Earth-tullete-dyre. Siden de importeres fra Sverige, så trekker man av svensk moms, og legger på norsk moms, men dette går utpå det samme, siden momssatsen er lik. Dette ordnes gjennom frakten – det eneste man gjør er å betale momsen separat til fraktselskapet. Svenske pesetas er jo ca 80% av norske kroner så man får litt rabatt der. Kjøper du mye og er flink til å prute, får du også litt rabatt, jeg sier ikke hvor mye… Selve leveransen tar litt under en uke etter at pengene er inne på konto. Regn med to uker fra bestilling ca.

Fug

Vi grublet mye på hvor stor fugen skulle være. Tradisjonelt legges disse med 1-2 mm fug, og det er egentlig bare dette som gir det riktige uttrykket. Men siden vi skulle ha varmekabler, mente Marrakech Design at vi burde ha 4-5 mm fug.I instruksjonene skriver de 3 mm… Fagflis, en annen leverandør av slike fliser i Norge (til en riktig tullete pris) mente også 3mm, med referanse til den spanske produsenten, som etter sigende ikke er vant til konseptet varmekabler. Derfor ringte jeg rundt litt til (man ringer jo til man får det svaret man vil ha), og kom til Centro Kakel i Uddevalla, som sa at dette bare var tull, og at de la dem med 2 mm.  En annen kilde sier at betong ekspanderer mindre enn hva det nå er vanlige fliser er laget av. La oss håpe og be at ikke hele gulvet sier pang når vi skrur på varmekablene.

Legging

Flisen kappes med vinkelsliper og krever endel presisjonsarbeid å legge. Vi har ikke hatt superspesialister involvert, og det har blitt veldig fint, så det er ikke umulig.

Impregnering/etterbehandling

Dette viste seg å være en liten nøtt. Flisene er uglaserte, så alt trekker rett inn. Derfor må man behandle FØR man fuger, ellers vil også fugen trekke inn. Produsenten anbefaler vanlig grønnsåpe, men det har vi liten tro på til vårt bruk. Ett glass rødvin og litt spagetti bolognese, så har du straks fått et nytt og spennende mønster på kjøkkengulvet ditt…. I følge Centro Kakel har grønnsåpebrukerne angret seg. Andre har synset om bivoks og andre romantiske ideer. Alternativt anbefalte produsenten et produkt fra Fired Earth som Fired Earth-damen i Oslo ikke hadde hørt om. Alternativ to var to produkter fra Fila (Filafob og Fila Satin). Dette ville kostet over 5000,- så nei. Mega Flis hadde noen produkter som het Movin som impregnerer men ellers ikke gir en glatt overflate. Man kan etterbehandle med en voks, da vil fargen komme klarere fram og flisen bli litt blank. Vi endte med betongolje  fra Flügger, som gjør begge deler i ett, og som lukter som treolje så snart de superkjemiske, selvantennelige morderkjemikaliene har fordampet.  Ca 1000,- for 10 liter som antas å rekke til 80 kvm. Rimelig, slitesterkt, enkelt og fin finnish. Denne binder  og herder, så det er viktig at flisene er helt rene før man påfører, ellers får man knudrete fliser.

12 Responses

Write a Comment»
 1. Helt enig. Dette er veldig nyttig. Håper at de som trenger det leser det.
  Jeg er midtveis på gryteklut nr 2. Så da vil det passe å innvie kjøkken og grytekluter samtidig.

 2. Maria

  Gleder meg til de skreddersydde gryteklutene kommer! Jeg har tatt vare på de vi hadde for å dokumentere hvor ekstremt ekle de var.

 3. Monica

  Hei!
  Takk for bra informasjon om de fine Marracech-flisene! Lurer på å legge slike i entreen vår. Hvordan har det gått med dere? Har dere fått testet ut varmekabler og om dere valgte den rette overflatebehandlingen? Andre innspill? På forhånd takk for svar :-)

 4. Maria

  Heisann og velkommen!

  Så langt veldig fornøyd med overflatebehandlingen -den tåler slitasje og har overlevd rødvin og ketsjup osv. Har gått helt fint med varmekabler. Fugen har sprukket opp litt ett sted, men det tror jeg skyldes at den har krympet litt, og at det nok var litt lite fug der – det var nemlig litt vanskelig å få dyttet fugen nedi.

  Kan absolutt anbefale dem! Er også veldig fornøyd med å ha valgt såpass mørke farger – de lyse, med lite mønster, som føres av Gamletrehus.com vil fort se veldig skitne ut, selv om de er veldig pene i seg selv…

  Lykke til!

 5. Eva

  OK, da har jeg bestilt meg en god del m2 med en liknende flis, og satser på moralsk og praktisk støtte i tiden fremover. Takk for herlig inspirasjon.

 6. Hell og lykke! Ta kontakt ved flisekrise :)

 7. Merete

  Super side du har!
  Jeg vurderer nå å legge disse flisene både på gang og bad, da disse rommene ligger ved siden av hverandre. Hvordan fungerer denne behandlingen, du beskriver ovenfor, i våtrom (bad med dusj)? Er flisene verdt arbeidet?

 8. Maria

  Oj, dette spørsmålet ble stående ubesvart veldig lenge, men kort svar: Ja, de er verd strevet! Hvordan de fungerer i våtrom vet jeg ikke, men de er mye brukt på restauranter, cafeer osv, så de er laget for å tåle slitasje. Sklisikre også, etter min erfaring med løping i snødekte støvletter :) Overflatebehandlingen med betongolje har ser helt prikkfri ut hos oss etter halvannet år med hard bruk. Men ta kontakt med produsenten for å få ordentlig svar mht våtrom!

 9. Karoline

  Hei, Maria!

  Super blogg du har, jeg hart knegget meg igjennom mesteparten. Du reddet meg på marokkanske fliser, siden jeg kunne lese om erfaringene dine og ta mine forhåndsregler -takk! Jeg kjøpte mønsteret kelim hos marrakeshdesign. For å være ærlig er jeg ikke imponert over kundeservicen deres, de er mest opptatt av å fraskrive seg alt ansvar for overhodet all bruk av produktet de selger! Jeg har nå tenkt til å feie over med betongolje, men hadde et spørsmål: impregnerte dere med den der klinker & sten Impregneringen som de selger også? Bare grunner på om den går bra i kombi med betongolje. Får ingenting annet enn “såpa!” ut av Marrakeshdesign, grrr…
  vel, håper det er noen som har prøvd dette og kan si type jada, det går heelt greit! Igjen takk for super blogg. Den er så trøstende å lese for oss andre oppussingsnevrotikere :)

 10. Karoline

  Forresten har jeg gitt opp tanken på å legge betongfliser på badet, jeg synes det var altfor dårlig service og kunnskap om eget produkt hos forhandleren. Vi har som sagt lagt betongfliser i hall og entre, og flisefugen satte seg lynraskt over hele overflaten da vi fuget -til tross for tre lag med impregnering først. Nå ser ihvertfall gulvet ut som det har ligget der i 100 år. Men bad -tror ikke det. Bare ser for meg en øyenskygge treffe de flisene der. Da er det bare å ta fram meiselen. Synd, men…

 11. Renate

  Hei! Supert at du hadde lagt ut erfaringene deres!!! Vi hadde lagt fliser fra historiske.no og synes det var vanskelig å velge etterbehandling/impregnering. Men vi har nå gått for betongoljen – det vil si vi la ett strøk i går. Nå er vi litt usikre på om det er som det skal etter første strøk. Vi skal legge andre strøket i morgen, og lurer veldig på om det vil jevne seg etter andre strøk. Det ser nemlig litt skjoldete ut nå – noen steder er det matt, andre steder er det blankere. Hvordan skal sluttresultatet bli? Blankt eller matt som de var opprinnelig? Takker for all mulig tilbakemelding :D

 12. Maria

  Hei igjen,

  Mener å huske at jeg også hadde totalt noia etter første strøk – matt og blant om hverandre, særlig i kantene. Ble bedre med andre strøk, og når man har tatt gulvet i bruk jevnet det seg helt ut hos oss. Silkematt er vel den overflaten som er i dag – ikke glinsende, men litt gjenskinn. Tåler bruk utrolig godt – har hatt ketsjup og rødvinsflekker liggende over natten uten at det har satt farge på flisene.

  Historiske fliser er kjempefine, men fargene var litt for lyse for vårt bruk med hund, barn og gjørme i alle retninger.

  Blir det helt krise, går det faktisk an å slipe av topplaget, men det er MASSE jobb. Vi måtte gjøre det på kjøkkene siden håndtverkrene hadde trampet rundt med skitne sko og sølt fugemasse før vi hadde fått på behandlingen. Skikkelig drittjobb, men vi kom ned til frisk flis tilslutt.

  Lykke til!

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)