Linolje til besvær?

Når man gir seg i kast med gamle hus, så oppdager man snart at alt ikke er helt “Klart du kan!” som i Maxbo-reklamen. Dagens lille prosjekt var å skaffe utendørsmaling til småflikking på anneks og uthus:

IMAG0081

Medgjørlig dør for fargeprøve!

Som bildet viser, er det endel krakelering i malingen, og jeg har lenge lurt på om det kan være linoljemaling. Malemannen gjorde vitenskapelige prøver (scratch and sniff) og nikket. I såfall kan jeg ikke male den med Drygolin, siden linolje slipper igjennom fuktighet, som dermed vil fanges under eventuell ny, moderne maling med fuktsperre.

Malerstuamannen mente, som de fleste menn i sin beste alder, at moderne produkter er best, og kunne ikke komme på noen god grunn til å bruke linolje, med mindre man var så uheldig å være født i en tid før moderne maling var oppfunnet. Eller eventuelt kjøpt et hus som er malt med linojle, og dermed får slite med følgefeilen.

Gamle Trehus finner jeg et par gode argumener for; den er miljøvennlig (gjesp! sier nok mannen i sin beste alder), den er drøy (yeah! sier jeg, den er også dobbelt så dyr). Etter disse to gode argumentene følger det ca en meter med punkter og forklaringer på hva som kan gå galt med linoljemaling På punktet om “Krakelering” er det som å se et bilde av min egen vegg:

IMAG0082

Krokodilleskinn! Kanskje jeg kan lage veske av det?

Dette kan visstnok repareres med rå linolje.  Deretter står det at linolje bare skal påføres i måneder uten “r”. Septemberrrrrr! For sent! “Ikke la det gå for lang tid!” står det også. Neida. Må bare vente til maiiii. Men det er jo en vakker symmetri da: Ta tran i alle måneder med “r”, og påføre linolje i alle måneder uten “r”. Godt romerne tenkte på oss trandrikkende, linoljemalende nordmenn da de ga navne til månedene.

Så nå må uthuset få sin egen malingsdunk. Hovedhuset ser faktisk ut til å ha fått ny kledning for ikke så lenge siden, og har ikke perlespont slik som uthuset:

IMAG0083

Ny kledning på hovedhuset?Altså ikke linolje?

Ånei! Nå har jeg forlest meg (eller forgooglet meg?) på linolje i den store linoljebibelen: “Riksantikvarens informasjonsark 3.9.4. Utvendig maling: Linoljemaling - egenskaper og bruk“. Får lyst til å skrape ned alt som er og male hele verden med linolje! Fant en leverandør, Tarinol, som så rimelig ut også, men da må man visst blande fargen selv. Det passer jo fint innimellom ølbrygging, brødbaking, ferskensylting og vedkløyving. Gjør det selv! Klart du kan!

(Å nei, dette minner meg om en eksentrisk foreleser jeg hadde som fortalte om sitt økovennlige husprosjekt. Jeg husker jeg himlet usynlig med øynene over at noen gadd å styre med linoljemaling når man tross alt har Jotun. Det er da voldsomt til møter med meg selv i døra – først sprengsteinkonkurser, og nå linoljeeksentrikere!)

Erfaringer fra linoljeklubben tas imot med takk!

3 Responses

Write a Comment»
  1. Alle våre INNVENDIGE!! panelvegger og tak var sannsynligvis behandlet med linolje. I alle rom bortsett fra spisestua var veggene tørre så vi/jeg tok sjansen på å bruke LADY oljemaling etter ett strøk med oljebasert heftgrunn. Det har fungert supert. I spisestua tok jeg ikke sjansen og brukte linoljemaling. Vi har tok strøk på tak og vegger og trenger nok minst et til. Det siste strøket malte vi rett før jul i 2006 og veggene virker fortsatt ikke helt tørre (bilder setter seg fast). Nå er toget gått, dvs alt håp om å bytte til vanlig oljemaling er ute.
    Jeg har dessverre ingen gode råd. Det kan det hende at Marie i Fattighuset har, jeg vet at de har brukt linoljemaling på utvendig panel.

  2. Fordelen med linolje (spesiellt slik den ble brukt i “gamle dager” hvor de ofte ga kledningen et eller flere gode strøk med tynnet linolje som imprignering før påføring av maling ) er at materialene er bedre beskyttet mot råte enn moderne maling/beis MEN to sider av samme sak vil også fort avdekke en ulempe og det er krakeleringen som utseendemessig av de fleste vil være så negativt at de ikke vil bruke en slik behandling. Men som råtemotstandig behandling er nok linolje en svært ledende behandlingsmetode. Moderne beis/malingprodukter har ofte også innblandet linolje eller alkydolje som gjør god nytte men det er den underliggende behandlingen som er påført materialene før maling/beis som gir krakelering og som også gir den beste råtemotstanden og den er i moderne tid byttet ut mot et grunningslag av råtemotstand/antiparasitt-fludium som ikke gir krakelering men på lang sikt kanske ikke er like god som linolje… Tilbake til din “gamle kledning” og da vil det muligens være underlagsbehandlet med linolje og dette ligger inni selve kledningen under malingen og vil uansett lage krakelering om du bruker ikke-linoljebasert maling/beis på yttersiden igjen. (dette er iallfall min erfaring) LYKKE til uansett hva du velger :)

  3. Maria

    Takk for innspill! Jeg har nå iført meg linoljebriller og sett krakelering og krokodilletendenser både her og der: Inne i hele glassverandaen (den var opprinnelig ikke innglasset). Så også alle vinduer innendørs. Varevinduene ser ut til å være malt i vanlig maling, men disse er ettermontert. Opprinnelig var det bare enkle vinduer her, og de ser ut som krokodiller. Innsiden av ytterdøren (både hovedinngang og kjøkkeninngang) har større rutemønster, og her faller malingen mer av i harde flak, helt inn til treet.

    Akk ja. Har ikke planen klar… Liker jo linoljekonseptet, men liker ikke kompliserende og fordyrende faktorer!!!

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)