Kakkelovn i hus!

Slik startet det, etter lang kjøring i de indre svenske skoger, på jakt etter et lite kupp til spesialprutet pris:

photo

Kakkelovnsvennen

To uker etter ble vidunderet oppmontert av to trivelige svensker fra Håves Kakelugnar. Trivelige, heldigvis, siden de skulle bo hos oss de dagene det tok å mure den opp. Med far og sønn kakkelovnsmaker var vi plutselig 7 stk til alle måltider, så det ble rene storhusholdningen. Her er dag 1 – omtrent på størrelse med en vanlig ovn:

photo

Sokkel og luke på plass

Dag 2:

photo

Ganske glad jeg ikke gjorde dette selv...

Og, tattarata – dag 3:

photo

Kronen på verket!

Vakkert, vakkert! Gleder meg stort til å mestre kunsten å fyre rett. Dessverre må den stå og tørke i 3 mnd. før den kan brukes, hvilket passer mitt utålmodige vesen dårlig. I mellomtiden kan jeg more meg med min jevnlige syssel, etter at jeg for ørtende gang oppdaget at: Oi, hele huset er jo dekket av støv! Når jeg blir rik, skal jeg bo i min gamle residens fram til all oppussing er fullført, interiørdekoratøren har gått, og City Maid har vasket huset fra topp til tå. Og organisatoren har pakket ut alle eskene. For hva gjør egentlig disse eskene midt i spisestua, nesten to år etter at vi flyttet inn?

photo

Her hadde selv Hilde Hummelvold gått ned i knestående...

Eskene inneholder kun ting som er ukastbare og ukategoriserbare – en slags kryptonitt for alle Get Organized-damene på TV. Men nå skal de bort før bursdagsselskapet til min førstefødte i morgen. Min sistefødte derimot, aiai. Da jeg kom sent hjem for noen dager siden, oppdaget jeg at noen hadde KLIPPET håret hennes. Min nydelige lille prinsesse sov søtt i sengen sin med sånn grusom 70-talls-lugg som jeg selv ble martret av hele min oppvekst! HVEM hadde gjort dette? Trodde lenge det var mine twisted sisters som sto bak, som hevn for at jeg kom sent hjem denne dagen mens de passet henne. Men nei, det var au pairen som hadde tatt saksen i egne hender gitt. Så nå prøver jeg å venne meg til at dette nye vesenet er mitt eget:

photo

De lange lokkene - borte, borte!

Jeg har nå diskret undertreket viktigheten av å konferere med foresatte før saksen svinges.

Problemet er at luggen får håret bak til å se ut som en ekte hockey-sveis. En slags reunion der 80-tallet møter 70-tallet. Det var ikke helt slik jeg hadde tenkt at første hårlokk skulle klippes. Men ved nærmere ettertanke lå Magnus sin første hårlokk lenge og slang i en plastpose, etterhvert i selskap med noen IKEA-skruer, for så å forsvinne helt. Så det er vel ikke så farlig.

Men hvis du finner en plastpose med avklippet babyhår og skruer, så er den min altså!

9 Responses

Write a Comment»
 1. Nyyyyydelig, intet mindre enn nyyyydelig.
  Og jenta di er nydelig hun også, selv med 70/80-talls look.

 2. Man skal ikke skue hunden på hårene, eller plenen på gresset. På nært hold egner plenen seg best for unger som vil løpe rundt, og det var det jeg vill ha. Om ikke for noe annet så har plenen vår hatt glede av alt regnet i sommer.

 3. PerH

  For en fantastisk kakkelovn! Er den kjøpt hos Håves som monterte eller er den kjøpt et annet sted? Veldig takknemlig hvis dere kan dele link om det finnes. …og så til det ubehagelige; hvor mye koster en slik herlighet ferdig oppmurt? Håper på svar!!

 4. Maria

  Hei og velkommen Per!

  Ja, det er ikke billig altså, så den stikker seg jo ut i vårt IKEA-nivå budsjett for øvrig. Vi kjøpte den privat for 38 tusen svenske kroner, og monteringen kom på 43 tusen svenske (inkl. moms og kvittering). Vi har relativt høyt under taket (3,14) så vi måtte ha en høy ovn. Høye ovner er mer skjeldne og mer arbeidskrevende å montere, så derfor blir det dyrere for oss. Jeg var i kontakt med Harald Sjøstrand på http://www.antikke-kakkelovner.no som anslo en pris mellom 60 og 90 tusen norske, for oss sannsynligvis rundt 90. Så vi sparte endel på å gjøre det via Sverige, der det er mer tradisjon for kakkelovner.

  Hvis du er hendig og kan mure, så kan man sette den opp selv – det finnes til go med kurs i Sverige. Og en enklere, lavere kakkelovn får man kjøpt for 5-10 tusen om man leter litt på blocket.se Det finnes mange som ligner på vår der!

  Kakkelovn er jo en suveren varmekilde, og estetisk øker de også verdien på huset, så jeg håper det ikke har vært en helt idiotisk bruk av penger i allefall.

 5. Maria

  Glemte å si at de ikke har noen hjemmeside, men jeg har kontaktinfo om du vil ha det? Ellers ble kontakten til Håve formidlet gjennom Norrköpings Kakelugnar, som vi opprinnelig hadde plan om å bruke, men de hadde ikke mulighet til å komme i tide for at ovnen skulle bli bruksklar til vinteren. http://www.nkm.se er deres adresse – masse bilder på ulike modeller.

 6. Fantastisk ovn! Og nydelig unge også. Vi har alle hatt skamklipte barn – aller verst er det når de klipper seg selv, og det så kraftig at man må kriseklippe de resterende tustene. Huff huff. God helg til deg!

 7. Cecilie

  Grattis med kakkelovn!! Gleder meg til å se den med egne øyne, ser ut som om den passer finfint til å drikke rødvin foran utover høsten :)
  Vær glad det var au-pairen som klippet du, jeg skamklippet selv Mikkel da han var 3, han stod og gråt på krakken foran badespeilet…..huff….

 8. Sidsel

  Gratulerer! Den er utrolig flott. Nå er det bare badestampen som mangler …? :-)

 9. Elin-pelin

  Kjære Maria! Looong time siden sist vi snakket. Sveiper av og til innom bloggen din og konstanterer fornøyd at du virker travel og lykkelig, om enn noe kald men det vil jo rette seg nå. Kakkelovnen er fantastisk, alle mumitroll vil fryde seg! Lykke til med innspurt og levering!

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)