Rss Feed
Tweeter button
Facebook button

Vannbåren Varme

Vi skal legge inn vannbåren varme – mer om det etterhvert

xxx

Oppdatering: Ingenting om det etterhvert! Vannbåren varme utgår da det viste seg å bli enormt komplisert og dyrt å etterinnstallere dette. Vi skjønner ikke hvilken kalkulator Enova bruker når de anslår at et anlegg som vil koste oss over 250.000 vil tjene seg inn på 7-8 år. For den prisen får vi kakkelovn, persiske tepper og ullsokker i massevis!
I korte trekk droppet vi vannbåren varme fordi:
  • Etterinnstallering av vannbåren varme i gamle trehus er langt mer komplisert og dyrt enn å tegne det inn fra starten av i et nytt hus med betongsåle. Gamle hus følger ikke standarderdimensjoner for byggematerialer, få ting er i vater og det blir vanskelig å unngå at anlegget bygger så mye i høyden at dører må heves, listverk ødelegges osv med alt det medfører av kostnader, arbeid og tap av antikvariske verdier.
  • Alt sammen med alt i et voldsomt nett av rør og koblinger. Dermed blir det vanskelig å ta anlegget i bruk før hele oppussingen er fullført og man får heller ikke lukket det siste av vegger/gulv/tak før alt er ferdig. Dette fungerer dårlig når man pusser opp over flere år og tar ett og ett rom av gangen.
  • Kompetansen og konkurransen virker lite utviklet i markedet. Vi fikk forvirrende og mangelfulle svar fra de ulike leverandørene og utvalg og pris tyder på at det ikke er spesielt mye priskonkurranse.
  • Støttetiltakene er for dårlige. Til tross for mye politisk prat om viktigheten av å spre norsk energiforbruk på flere energikilder, får man kun 10.000 i støtte fra Enova, og 0 kroner fra Bærum kommune. Det vil si en støtte på ca 3-4 % av beløpet man må ut med, selv om man gjør hele installasjonen selv.
  • Varmepumpene har en levetid på ca 10 år før du igjen må ut med 70-80.000 kroner og generelt virker det som om det er lite erfaringen med de ulike anleggene over et lengre tidsperspektiv.

Summa summarum fant vi det ikke økonomisk eller praktisk forsvarlig å gå for vannbåren varme, til tross for at vi ønsket det både utfra hensyn til miljø og komfort.

Vår opprinnelige plan var å bore 2 hull til jordvarme (100.000-150.000), en varmepumpe (70-80.000), dobbeltmantlet bereder (20.000) PEX-rør, plater med freste rør, varmefordelingsplater og alt som trengs av koblinger og styringssystem (veldig varierende pristilbud på dette). Alt arbeid skulle gjøres selv.

One Response

Write a Comment»
  1. [...] Vannbåren Varme – Villa HiltonEtterinnstallering av vannbåren varme i gamle trehus er langt mer komplisert og dyrt enn å tegne det inn fra starten av i et nytt hus med betongsåle.GÅ TIL NETTSTEDET! [...]

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)