Rss Feed
Tweeter button
Facebook button

Engelsk Pale Ale

Brygg nummer tre i anmars – samme dag som hveteølet. Vi brygget 14 timer i strekk og var ikke i seng før klokken 02:00 – håper ølet blir godt. Følgende oppskrift har blitt fulgt: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,623.0.html (tredje plass i NM i 2004 i kategorien lys ale)

Til forskjell hadde vi en koketid på 90 minutter og en mesketid på 1 60 minutter.

Dag 1 (Fredag 16.04.10)

Gjærstarter på 1 liter satt

Dag 2 (Lørdag 17.04.10)

Etter å ha endt opp med 2,5 Liter for mye på de to forrige bryggene, var vi meget nøye på at sluttvolumet på vørteren denne gangen skulle ende på nøyaktig 25L. Det vi derimot ikke tok høyde for var hvor mye vesken skulle “krympe” ved nedkjøling fra kokende til romtemperatur – leste i ettertid i litteraturen at dette kunne ligge på ca 4%. Ikke rart at vi da havnet på 23,5 Liter – vi kunne nøyd oss med kun 60 minutter koking slik det stod i oppskriften. Leste senere på kvelden at man også kan justere OG (original gravity) på vørteren ved å tilsette mer vann, eller fordampe. Vel, dette resulterte i allefall at vi fikk en OG på hele 1.050, som er bra for denne type øl.

Dette med ølbrygging er lett å få til, men veldig vanskelig å få til nøyaktig. Men, jeg merker det at jeg har fått en del erfaring allerede og at det hele vil bli langt mer kontrollert og presist neste gang – ikke det at presis eller upresis trenger å ha negativ innvirkning på smak, tvert imot. Men, man ønsker å kunne ha såpass kontroll at resultatet blir ganske tett opp mot den smaken man hadde planlagt. Uansett, vi har hatt en god del flaks kan det virke som, og det ser ut til at vi har endt opp med å treffe bra… eller det får tiden vise når ølet er klart til å drikkes.

Dag 8 (Fredag 23.04.10)

Etter å ha lært av feil fra omstikkingen av Weissen, så konstruerte jeg en ny hevert med avtagbart munnstykke samt at jeg benyttet en tynnere slange. Dette gjorda at jeg kunne suge på slangen uten fare for infeksjon – det fungerte utmerket. Ølet luktet nydelig – dette ser virkelig lovende ut.

Kneoperasjonen fra tidligere idag verker… Kristian fikk drittjobbene mens jeg fikk æren av å holde slangen til heverten – noen fordeler må man ha av å være handicappet.

Dag 16 (Lørdag 01.05.10)

Stakk om ølet for flasking og tappet over på flaske med 6g sukker pr liter. FG endte på 1.010 som var bedre enn forventet. Satt til karbonering ved 17C

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)