Rss Feed
Tweeter button
Facebook button

Norsk Pils

Oppskriften:

Vårt aller første brygg tar utgangspunkt i oppskriften til Brage Brygg, som vant NM i klassen “Lys Lager” i 2006. Originaloppskriften finner du her.

Oppskriften er krevende, og omfatter blant annet stegmesking. Ingrediensene er fra øverste hylle og er kompromissløse. Her benyttes den kjente Saazhumlen som er karakteristisk for tsjekkisk pilsner. Videre så benyttes det flytende gjær av typen Danish Lager fra den verdensledende produsenten Wyeast. Av malt benyttes ingen ekstrakter, kun fersk malt som kvernes i bryggeriet. Oppskriften benyttet den klassiske pilsnermalten, som utgjør hovedbasen for de fleste av ølsortene i denne klassen. Videre så benyttes både Münchermalt og Carapils – begge verdenskjente og ledende maltsorter, og regnes for å være spesielt passende i brygging av Pils. Av humle benyttes kun fersk hel og ubehandlet humle av typen Saaz, dvs ingen pellets eller liknende. Den humlen vi vil benytte inneholder 0.5% mindre alpha enn den som benyttes i oppskriften. Vi vil likevel ikke kompensere ved å bruke mer humle, både fordi avviket knapt vil være merkbart, men også fordi vi ofte foretrekker pils med noe lavere bitterhet og aroma (beregnet bitterhet 35 IBU).

Bryggelogg:

Dag 1 (fredag 19.03.10)

Aktiviserte to stykk Wyeast smack packs. Den ene var tre og en halv måned gammel, den andre ca to uker. Tilsammen utgjorde dette ca 1.07 pakker gjær når vi trakk fra alle døde celler i de respektive pakkene. Vi tar sikte på å brygge litt over 400 mrd celler fordelt over to runder med 2L gjærstartere – det hele vil ta ca én uke.

Dag 2 (lørdag 20.03.10)

Vi har brygget en starter på 2L ved bruk av spraymalt (100g/L) og en halv teskje gjærnæring. OG (original gravity) havnet til slutt på 1040 som er perfekt for denne type øl – vi kunne ikke truffet bedre. Starteren er satt til å gjære ved 21C.

Dag 4 (mandag 22.03.10)

Gjærstarteren har blitt satt til bunnfelling for dekantering ved 2C

Dag 5 (tirsdag 23.03.10)

Første gjærstarter ferdig bunnfelt. Dekantert fra 2L til 0.7L. Den har gjæret godt og FG (Final Gravity) ble målt til 1.010. Lukter og smaker rent. Forsøkte å helle av den klare vesken, men sedimentet i bunn av kolben var langt mer flyktig enn jeg på forhånd hadde antatt. Dette medførte at jeg ikke turte helle av like mye veske som jeg hadde ønsket i fare for å helle ut verdifull gjær i vasken, og jeg satt derfor igjen med gjær blandet med 300 ml veske. Dette innebærer at neste gjærstarter vil inneholde en større andel alkohol (negativt) og en mindre andel fermenterbart sukker (negativt). Men, i og med at den neste gjærstarteren vil bli såpass stor, så tror jeg dette vil ha bortimot null betydning. Uansett, nestegang vil jeg benytte hevert for å fjerne den klare vesken.

Ny gjærstarter kokt opp (1.7 L), hurtig nedkjølt i vannbad, og gjæren fra den første starteren ble tilsatt slik at jeg til slutt endte opp på nye 2L. OG (original gravity) endte på denne også opp på 1.040 som er helt ideelt – skulle tro jeg hadde gjort dette hele livet (jeg er skikkelig kry nå om noen lurte).

Sitter nå å titter bort på Erlendmeyerkolben min som putrer og klukker så vakket.

Dag 6 (onsdag 24.03.10)

Satte erlendmeyerkolben til bunnfelling ved 1C

Dag 10 (søndag 28.03.10)

Gjærstarter dekanter – FG endte på 1012

Brygginga satt igang klokken 07:00 om morgenen.

Stegmesk på 40 min ved 60C og 40 min ved 70C. Utvasking foregigg ved 76C i ca 90 minutter.

SG (Specific Gravity) på vørter før koking var på 1040 – helt ideelt slik jeg har forstått det.

Humle tilsatt ved 10 minutter, 60 minutter, 80 minutter og 82 minutter. Irish Moss tilsatt ved 65 minutter.

Vørter hurtig nedkjølt med vørterkjøler, rørt og latt sitte i 15 minutter før overføring til gjæringsspann. Tilsatt luft, tilsatt gjær, tilsatt mer luft og satt til gjæring ved 10 C

Dag 37 (lørdag 24.04.10)

Ølet stukket om og en pakke fersk gjær tilsatt.

Dag 56 (torsdag 13.05.10)

Ølet ble stukket om og flasket. Ølet hadde en FG på .1010 som er veldig bra. Med en OG før gjæring på 1.042 gir dette 4.2% alkohol og en utnyttelse  på 75,5%. Flaskingen fra start til slutt tok ca 2 timer. Det ble benyttet 8g sukker per liter til karbonering, da i form av sukkerlake som ble rørt inn i omstikkingskaret.

3 Responses

Write a Comment»
 1. Ronny

  Venter stadig på bilder av noen som drikker dette vidunderbrygget.

 2. Øivind

  Jeg er over meg av begeistring for hjemmebrygg etter å ha testet dette vidunderbrygget fra Gjølbergs. Aldels Fablakti. Nå gjenstår det bare å se om tilsvarende tilfredsstillelse kan gjenskapes med eget kjellerprodukt.

 3. B.

  Bilder av brygget?
  Lager er som du skriver komplisert, og det hadde vært artig med noen bilder av det ferdige produktet.

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)