Rss Feed
Tweeter button
Facebook button

Weizen

Brygg nummer to i anmars, en Weizen (Hveteøl på godt norsk). Følgende oppskrift ble fulgt: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,600.0.html (Førsteplass i NM i 2005 i kategorien Pale Ale), men vi droppet proteinresten i meskeskjemaet da litteraturen anbefaler å ikke ha mer en to steg i meskingen ved bruk av kjølebokser, dette fordi mesken blir for utvannetr. Dessuten hevdes det også at moderne maltsorter er såpass høymodifisert at proteinresten ikke er nødvendig, samt at denne resten kan bidra til Chill Haze. Godt å ha noen unnskyldninger…

Dag 1 (Fredag 16.04.10)

Gjærstarter på 1 liter satt

Dag 2 (Lørdag 17.04.10)

Brygget endte opp på 27,5L med en OG på 1.042, hvilket skal være ganske bra. Brygget skulle egentlig vært på 25 Liter, men det har vært vanskelig å treffe riktig, selv om det kokte i 75 minutter. Jeg har satt målemerker på røreskjea og i meskekarene slik at jeg enklere skal kunne måle væskemengder – håper på bedre resultat neste gang. Gjærstarteren ble tilsatt udekantert og satt til lagring ved 18C.

Dag 4 (Mandag 19.04.10)

Kontrollerte gjæringen og fant at den stormgjæret såpass mye at øl  kom ut av vannlåsen. På et tidspunkt må den ha gått tett da det har vært så stort trykk i karret at lokket har fått en permanent brett/bulk- det nermest kokte i gjærlåsen, og all vodkaen i gjærlåsen hadde blitt skiftet ut med vørter – som forøvrig fløt utover det hele. Ny gjærlås ble satt på plass, men etter kun et par minutter “kokte” også denne over. Satte på plass en “blow off tube” ned i en bøtte med vann, men av samme dimensjon som gjærlåsen da jeg ikke hadde annet for hånden. Sjekket et par timer senere, og da så det ut til å ha roet seg – har nå byttet tilbake til gjærlås.

Lærdom? Ikke press 27,5 liter øl ned i et 30Liter spann – man trenger bedre plass. Kanskje benytte “blow off tube” av større dimensjon rett fra starten til stormgjæringa er over?

Dag 8 (fredag 23.04.10)

Jeg er handikappet etter en kneoperasjon, så bra jeg har Kristian her til å hjelpe meg. I dag var det omstikking av ølet. Det ble klønet noe forferdelig. Det var noe slit med å få heverten til å fungere – vanskelig konsept når slangen var for lang, og man ikke kan suge på den for å få den igang pga fare for infeksjon. Når heverten endelig kom igang så endte man opp med å få luft i den – med enda mindre veske i karet så var det desto vanskeligere å få den igang igjen. Om vi ikke fikk infeksjon denne gangen, ja da kan man like så godt brygge i en portapoti, men det er lov å ha flaks, så det er bare å håpe på det beste. Det ble benyttet engangshansker som ble sprayet med en fosforsyreblanding, så selv om hendene ble stappet i ølet gjentatte ganger så var de bortimot sterile.

Dag 16 (Lørdag 01.05.10)

Stakk om ølet før flaskng. Sukkerlage med 11g/liter for karbonering. FG endte på 1.014. <skulle gjerne ha sett den fire punkter lavere, men med tanke på at brygget endte på 2 liter mer enn planlagt, så var ikke dette så verst. Den konsentrerte laken vil nok løfte FG enda ett punkt – håper å unngå flaskebomber, men dette blir mye kullsyre, slik hveteøl skla ha.

Leave a Comment

Your email is never published nor shared.

(required)
(required)